Alocația de stat pentru copii se acordă tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetățeni români, fără discriminare, precum și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora.
Tinerii care repetă anul școlar nu beneficiază de alocație de stat, cu excepția celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.
Beneficiază de alocație de stat pentru copii și copiii cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți, în condițiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinții.
Pentru familiile de cetățeni români care desfășoară sau nu desfăşoară activitate salariată într-un stat membru şi care au solicitat în scris dreptul la prestații familiale în acel stat membru, dar care nu se încadrează în prevederile legii statului respectiv membru UE pentru acordarea acestora, pot solicita dreptul la alocație de stat pentru copii în România, pe bază de cerere şi documente justificative, privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru reglementarea modalităților de plată a alocaţiei de stat pentru copii.
Ca şi document justificativ este necesar formularul european E411 sau orice alt document eliberat de instituţiile competente din statul membru respectiv, cu menţiunea că, familia a solicitat dar nu are dreptul la prestaţii familiale în acel stat membru.
Conform prevederilor art.72 din Regulamentul Consiliului nr.987 din 16 septembrie 2009, în interiorul Uniunii Europene, trebuie evitat cumulul de drepturi de prestaţii familiale, motiv pentru care au fost instituite reguli pentru stabilirea statului competent prioritar care să plătească dreptul.