Ajutorul pentru încălzirea locuinței si a suplimentului pentru energie se acorda pe baza cererii si a declarației pe propria răspundere a solicitantului privind componenta familiei si veniturile acesteia, însoțita de actele doveditoare.
Cererea se depune de către titularul ajutorului pentru încălzirea locuinței si a suplimentului pentru energie, care poate fi:
- proprietarul locuinței;
- persoana care a înstrăinat locuința pe baza unui contract cu clauza de întreținere;
- titularul contractului de închiriere;
- alt membru de familie major si legal împuternicit de proprietar/titular de contract de închiriere;
- reprezentant legal pentru persoane singure care nu au împlinit 18 ani.
În situația în care consumatorii vulnerabili îndeplinesc condițiile de acordare pe parcursul sezonului rece, Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinței se face, prin dispoziție a primarului, după cum urmează:
- începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele pana la data de 20 a lunii respective;
- începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data prevazuta la lit. a
- La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii familiei le-au realizat in luna anterioara celei în care se solicita dreptul la ajutor pentru încălzire, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de șomaj, indemnizații, alocații si ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suporta, obligații legale de întreținere si alte creanțe legale.
ATENȚIE! Nedeclararea corecta a componentei familiei, a veniturilor realizate de membrii acesteia, precum si a bunurilor mobile si imobile deținute, constituie contravenție, si se sancționează cu amenda.
Titularii ajutoarelor pentru încălzirea locuinței sunt obligați sa comunice primarului orice modificare intervenita în componenta familiei și a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data modificării.